HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2013.08.23. 16:53 Orvenyhivo

33. Frissítés

A Pasa a holland White Goblin Games egyik idei megjelenése - lesz. A cég palettája a gamers' game-ektől a könnyed családi és kártyajátékokig terjed; ez a játék a fillerek sorát gyarapítja. Bár egy jónevű tervező, Stefan Dorra munkája, alapvetően egy kockapóker-klón, semmi több: a játékosok öt kockával dobnak háromszor, félrerakva kockákat, a legjobb kombinációkra törekedve. Mindezt pontkártyák, bónuszlapok, speciális akciók bonyolítják. És témája a játéknak, az nincs. (magyar szabály)

 

Hasonló könnyed filler az Ördögfiókák. Alapvetően ütésszerző játék, bár azzal a - jól ismert - csavarral, hogy a játékosok törekvése arra irányul, hogy ne üssenek (lásd például Vigyázz6). A játékban 1-től 54-ig számozott kártyák vannak, rajtuk nulla-öt kis ördögfiókával. A hívó játékos kirak a kezéből egy tetszőleges lapot, szomszédja egy másikat: aszerint, hogy ez kisebb vagy nagyobb az elsőként kijátszottnál, kell a többieknek lapot kijátszaniuk. Értelemszerűen az ütésbe belerakott legkisebb, illetve legnagyobb lap viszi el az ütést. A játékot az nyeri meg, akinek megszerzett ütéseiben a legkevesebb ördögfióka található. (magyar szabály)

Ugyancsak filler jellegű kártyajáték a Blackmore boszorkányai. Ez is ütésszerző játék, itt hat szín van, mindegyikben 1-től 9-ig számozott lapokkal, rajtuk fiatal és csinos boszorkányokkal. A játékhoz tartozik még egy igencsak kisméretű játéktábla, az ún. boszorkánykerék. A játék a szokott módon zajlik, a hívó kirak egy lapot, a többiek is egyet, és a legerősebb kártya viszi el az ütést. Az egyik csavar az, hogy a kijátszásnál semmiféle kényszer nincs, se szám, se érték szerint: ha van az ütésben adu, abból, ha nincs, a hívott színből kirakott legértékesebb lap a legerősebb. A második csavar az, hogy aszerint, mi a felcsapott kártya (ami egyben az aduszínt is megszabja), a kártyák értéksorrendje folyton változik: lehet, hogy a 9-es a legértékesebb, de az is lehet, hogy a 7-es, míg a 9-es és 8-as értéktelenebb ilyenkor az 1-esnél is. Aki elvisz egy ütést, annak lehetősége van arra, hogy befolyásolja az adúszínt és az értéksorrendet, így felülértékelve még kézben lévő lapjait. (magyar szabály)

A Völuspá amellett, hogy a költői Edda legrégibb eposza, amely a világ teremtését és pusztulását regéli el, egy lapkalerakós társasjáték is. A játékosok lapkákat raknak le az asztalra, a lapkákon trollokkal, sárkányokkal, Thorral, Lokival, Odinnal és az északi mitológia többi szereplőjével. Az alapszisztéma elég egyszerű: ha valaki úgy rak le egy lapkát, hogy az adott oszlopban/sorban az a legértékesebb, annyi pontot kap, ahány lapka van az adott sorban/sorban. Persze az érdekességet a lapkák képességei jelentik: például a félelmetes troll mellé legfeljebb troll rakható le, a sárkány másik lapkára is rárakható, Loki nullára csökkenti a többi lapka értékét, és így tovább. (magyar szabály, Az istenek rendje)

Norenberc Nürnberg régi neve. Ez az eddigieknél komolyabb játék. A játékosok a nürnbergi céhek kegyeiért vetélkednek. Olcsón vásárolnak sört és cipőt, kalácsot és kalapot, hogy azután drágán adjanak el; a nyereségből pedig a céhek vendégházaiban tartózkodó városi polgárok segítségét vásárolják meg. A játékosok korlátozott számú ügynököt küldhetnek ki a céhekhez (és céhenként csak egyet körönként), hogy ott akciózhassanak: eladjanak, vásároljanak, felfogadjanak. A céheknek mindig van egy céhmesterük, akinek értéke egyrészt megszabja, mennyi az adott fordulóban a céh termékének szabott ára (így lehet mondjuk 2-ért venni egy kalapot, majd a következő fordulóban 7-ért eladni), másrészt a forduló végén a céhmester azé a játékosé lesz, aki épp a legtöbbel rendelkezik a cég termékeiből. A szabályok alapján nem hangzik rosszul, de amikor játszottuk, valahogy nem igazán akart a játék működni. (magyar szabály, kölcsönvariáns, további polgárok, pontozólap)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály White Goblin Games Pasa Ördögfiókák Blackmore boszorkányai Völuspá Norenberc


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.