HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2016.05.16. 17:35 Orvenyhivo

49. Frissítés

A kaszr várat jelent arabul, és ennek névelős változatából, az al kaszrból vették át a spanyolok az alcázar szót, ami egyfajta, eredetileg mór erődítményt jelent; a leghíresebb a sevillai Alcázar. Egy másik Alcazar pedig az ismert szerző Wolfgang Kramer játéka, ahol a spanyol főnemesi családok pompázatosnál pompázatosabb palotákat építenek uralkodójuknak. A játék valójában Kramer egy 1994-es játékának, a Big Bossnak az új változata; ennélfogva két szabálykészletet tartalmaz, egyet a Big Bossnak, egyet az Alcazarnak. Bár a különbségek nem olyan jelentősek: mindkét játékban (kis) udvarházakat és (nagy) kastélyokat építenek a játékosok, elvileg közösen, a gyakorlatban persze egymás terveit rombolva, mind azon igyekezve, hogy a saját nemesek minél magasabb pozíciókba kerüljenek - szó szerint értve, mert a pozíciót itt az emelet határozza meg. Ravasz akciókkal lehetőség van kastélyok egyesítésére, egymás nemeseinek kitúrására; nos igen, a játék majdhogynem absztrakt euró. (magyar szabály, melléklet, segédlet, Big Boss szabály, Big Boss segédlet)

Képtelenség követni, hogy Carcassonne-hoz mennyi kis és nagy kiegészítő jelent már meg - és akkor még csak a hivatalosakról beszélünk. Az ezeregyedik minikiegészítő a Németország várai nevet viseli és hat dupla lapkát tartalmaz, rajtuk lényegében épen megmaradt német várakkal (Eltz, Wartburg, Konradsheim, stb. - némelyikben egyébként rendszeresen tartanak Carcassonne-rendezvényeket). A játékosok mind kapnak egy ilyet a játék elején, és egyszer normál lapka helyet letehetik. Egyfelől lerakható rá lovag (várúr); ez a vár kolostor módjára készül el, tehát akkor készül el, ha mindenfelől lapkák veszik körbe a várat. Másrészt minden olyan útért, városért, aminek egy darabja ilyen váron plusz, három pluszpont jár. (magyar szabály)

Az XXL egy megszokott Abacusos kártyajáték: kis doboz, ismert kártyajátékok új változata. Ez itt 55 kártyát tartalmaz, mindegyiknek két - különböző színű - száma is van. Hat (többé-kevésbé) kártyajáték játszható ezekkel a lapokkal. Három játék a pasziánszokra hajaz, itt az a játékosok célja, hogy elsőként megszabaduljanak lapjaiktól, és ehhez csökkenő/növekvő sorrendben le kell rakniuk a kártyáikat. A trükk a két színben rejlik, az eddig piros sor hirtelen zölddé válhat, aztán sárgává, majd megint pirossá, így több a kombinációs lehetőség, és nincsenek feltétlen "vesztes" lapok. Két másik variáns többé-kevésbé klasszikus ütésszerző játék, ahol a színre színt kap gellert a dupla színek miatt. Végül van egy madzsong/römijellegű variáns is. (magyar szabály)

Az FFG Lovecraft-ihlette kockajátékához, az Ősi Jelhez megjelent már a második és a harmadik kiegészítő is (meg egy minikiegészítő csak kártyákkal, de ettől most tekintsünk el). A második kiegészítő, az Arkham kapui a nagytestvér társasjáték hangulatát hozza vissza annak helyszíneivel és az idegen dimenziókba nyíló kapukkal. Ez a kiegészítő alapvetően egy új játékmódot kínál, az Arkham utcáit: az obligát új Mérhetetlen Véneken, nyomozókon, társakon stb. túl teljesen új, a régit felváltó kaland- és mítoszpaklit tartalmaz. Hasonló az elve az Ómenek a jégben kiegészítőnek, itt a nyomozók Kanada fagyos határvidékére utaznak egy eltűnt expedíció nyomában. Itt is új kaland- és mítoszpakli van, a mechanikában az újdonságot főként a felszerelés fontossága, valamint az északi jégviharok gyakorisága jelenti. (Arkham kapui, Ómenek a jégben, kiegészített kártyalista)

1 komment

Címkék: játékszabály elder sign Carcassonne Ősi Jel


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwind 2016.05.20. 07:03:44

Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzióra, h lefordíthassam, de csak német mindenhol. Szóval, még 1x nagy köszi!