HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2017.04.04. 07:32 Orvenyhivo

51. Frissítés

A Gombák kétszemélyes társasjáték, ahol a játékosok az erdőt járják, ízletes gombafajták után kutatva. Kilenc ehető gombafajta van a játékban - plusz a hátrányt okozó légyölő galóca -, ezekből érdemes kollekciókat gyűjteni, majd egy-egy gombafajtát eladni (botokért, amelyekkel könnyebbé válik az újabb gombák megszerzése) vagy győzelmi pontokért megsütni. Gombák mellett szükség van még újabb és újabb kosarakra (több gombák lehet összeszedni), serpenyőkre, vajra és almaborra is - az első feltétele, a másik kettő hasznos kiegészítője a gombasütésnek. Gyors, könnyed, filler jellegű kétszemélyes játék, ahol nincs túl sok interakció a két játékos között, nem egymást ütik - hogy ez jó vagy rossz, egyéni ízlés kérdése. Az egyik leggyakoribb panasz, hogy a játéktér lépés utáni átrendezése több időt vesz igénybe, mint maga a lépés. (magyar szabály)

Az iráni mitológia óriási, jóindulatú madara a szimurg, rokona a főnixnek, a rúknak, a sárkányoknak. A Simurgh világában ezeket a mesés lényeket lovagolják a sárkánylovasok, az egymással vetélkedő Házak nemesei. A játékosok természetesen e Házak irányítói ebben a munkáslerakós játékban. A csavar kétféle: egyrészt vannak erősebb és gyengébb munkások - sárkánylovasok és lándzsások -, másrészt a játéktábla jelentős része folyton változik, a munkások a felcsapott kártyákon lévő helyekre kerülnek. A munkáshelyek jelentős része, rendes euróhoz méltóan, az erőforrásokat manipulálja: az egyik helyen a játékos kap két húst, a másik helyen azokat becseréli öt fára, a harmadik helyen három fáért kap hat győzelmi pontot és így tovább. A szimurgok kártyáira nem kerülnek munkások, de amúgy hasonló képességekkel bírnak, mint a munkáshelyek, és a játék végén elsősorban értük lehet győzelmi pontokat kapni. (magyar szabály)

A fenti játékhoz egy meglehetős méretű kiegészítő is megjelent, a Sárkányúr hívása. Ez egymással többé-kevésbé kompatibilis modulok tömegét tartalmazza: az obligát pluszkártyákon túl két új munkástípust (varázslók, tolvajok), valamint hat új kártyatípust. Ez utóbbiak egy része munkáslehelyezésre szolgál (parancsok), más részük az új munkásokat teszi egyedivé (varázslat- és tolvajképességek), megint mások pedig egyedi küldetéseket és képességeket adnak a játékosoknak (házképességek, küldetések, hazatérések). Végül a sok kis modul mellett található még egy nagy modul is a dobozban: az Elfeledett Város. Ennek külön kétoldalas játéktáblája van, ahol a játékosok varázslói lépegetnek, és szükség van egy hetedik új kártyatípusra, a varázslatokéra is. (magyar szabály, varázslóképességek, tolvajképességek, házképességek, hazatéréskártyák, küldetéskártyák)

Üstökösön érkezett, idegen organizmusokat tanulmányoznak egy titkos antarktiszi laboratóriumban. Azonban beüt a krach, az embereket elviszi a fagyhalál és a sugárzás, az organizmusok pedig veszett szaporodásba és mutálódásba kezdenek, hogy kiszabadulhassanak innét. Nos, a Kromoszómában a játékosok ezeket a hasonló, de az egysejtű lét más-más aspektusában kiválóbb (szaporább, jobban mutálódó, agresszívebb) kromoszómákat irányítják. A rendelkezésre álló rövid időben mozogni kell, szaporodni, ahol lehet, új és új géneket beépíteni a DNS-be, energiát gyűjteni és fenékbe rugdosni a gyengébb idegen kromoszómákat - ez a meglehetősen darwinista lengyel játék nem a békés egymás mellett élésről szól. (magyar szabály, táblák, eseménykártyák)

London céhei egykoron megkerülhetetlen szerepet töltöttek be a város életében: az ipar és a kereskedelem szinte kizárólagosan az ő kezükben volt, ők delegálták a városi tanácsba a tagokat, vezetőik közül került ki a polgármester (Lord Mayor). Ennélfogva a játékosok feladata, hogy minél több londoni céhet az irányításuk alá vonjanak. Londont a Carcassonne-szerűen felcsapott céhlapkák alkotják - részben ez biztosítja a változatosságot -, és időről időre megnő, terjeszkedik. A játékosok ezekre a lapkákra teszik rá bábuikat, hogy az értékelésnél többségi alapon megszerezzék azokat. A lerakás akciókártyákkal történik, amelyek háromféleképpen használhatók: simán kijátszva bábukat lehet értük szerezni vagy lerakni, de kijátszhatók saját, egyedi hatásukért is, amelyek meglehetősen erősek is lehetnek, de ilyenkor további lapok eldobásával kell meg kell fizetni az aktivációs költséget. Ami még újdonság a hasonló játékokhoz képest, hogy a céhlapkák kiértékelése előtt ki lehet cserélni egymás bábuit semleges bábukra, felborítva a kialakított többségeket. Korrekt, kellemes euró. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása