HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2013.05.19. 17:09 Orvenyhivo

31. Frissítés

A Falépítők a kései Colovinik közül a jobbak közé tartozik. A játék falak, tornyok, házak és paloták építéséről szól. A játéktábla számos kis háromszögre van osztva, a háromszögek sarkaiba tornyok, oldalaikra falak kerülhetnek, a belsejükbe pedig házak és paloták. A soron lévő játékos mindig lerak egy falat, majd részben szerencse (kockadobás) dönti el, hogy a fal két végére milyen tornyok, a két oldalára milyen házak kerülnek. Ha egy vagy több ilyen háromszöget sikerült teljesen bekeríteni falakkal, értékelésre kerül sor: mindenki kijátszik a kezéből 1 vagy 2 kártyát, és aszerint kap győzelmi pontokat (például hány sága ház van a kész városban vagy hány torony van vízparton, stb.). Egyszerű szabályok, viszonylag gyors játék; kellemes elfoglaltság, de azért találni nála jobbat. (magyar szabály)

Ami nem az Orkok. Ebben a kissé kő-papír-ollóra emlékeztető játékban minden játékos egy egy ork hadúr, aki istenük Llovar (hódolat Llovarnak, a Nagy Istennek!) nevében vonul hordájával a szabad népek szövetsége ellen. Minden fordulóban kiderül, mely ellenfelekkel kell megküzdeniük egyesült erővel az orkoknak. Mivel túlerőben vannak, a győzelem nem lenne kétséges egy pillanatig sem, de minden ork hadúr magának akarja a dicsőséget. A játékosok sereglapkáikat kettesével rakják le egymás mögé a csataterekhez (a kettőből az egyiket ráadásul képpel lefelé), majd amikor végeztek, hátulról előrefelé haladva mindig eldöntik, a hadsor hátbatámadja-e előtte álló szövetségesét. A csatasorok két része külön-külön csap össze, és az ork talpasok, íjászok és lovasok kő-papír-ollószerűen verik szét egymást. Olykor annyira belemelegednek az orkok egymás gyepálására, hogy a valódi ellenség legyűrésére már nem is marad elég erejük... Hé, ez így nem is hanzgik olyan rosszul, de maga a játék nem az igazi. (magyar szabály)

A Grönland cseh játék, bár nem a legjobbak közül való. A megtelepedésről szól, amikor Norvégiából és Izlandról kirajzó klánok birtokba vették a "zöld szigetet", mit sem tudva arról, hogy néhány évszázad múlva lehűl az idő, és a fagy és viharok elpusztítják törékeny telepeiket. Most mindenesetre még reménnyel és bátorsággal telve ácsolják csarnokaikat, törik fel a földet, kerítik be a levegőlet. A zord körülmények már most is kooperációra kényszerítik a telepeseket - a játékosok gyakorta állnak össze kisebb szövetségekbe, hogy közösen munkálkodjanak olyasmiken, amik külön-külön meghaladnák az erejüket. (magyar szabály)

A Sumeria tipikus befolyásszerző játék, az ősi Sumeria városállamait igyekeznek a játékosok a befolyásuk alá vonni, méghozzá lehetőleg mindig azt a hármat, amely valózínűleg ki lesz értékelve a forduló végén. A játékosok kereskedőiket küldik ki a városállamok központjaiba, valamint a kisebb településekre. A forduló végén meg kell nézni, a három éppen leghatalmasabb városállamban kinek mekkora a befolyása (hány kereskedője van, és azok hol tartózkodnak), és aszerint kapnak befolyásjelzőket - a befolyásjelzők közül is az azonosakat érdemes gyűjteni. Ezután az eddig hatalmas városállamok ereje elenyészik, így a következő fordulóban a játékosok igyekeznek kereskedőiket átjuttatni a feltörekvő új hatalmakhoz. (magyar szabály, kétszemélyes kiegészítő)

A Kán a mongolok hódításairól szól, különösen annak azon aspektusáról, hogy a megtámadott ország védekezőképességét uralkodójának levadászásával is igyekeztek meggyengíteni - bár a játékban magának a magyarok nincsenek a megkergetett népek között, erről a mi IV. Bélánk is tudna mesélni. Amellett, hogy mindenféle rusz hercegeket meg muszlim szultánokat kell kergetni, a játékosok saját jurtáikkal pettyezik tele a játékteret. Ezután az a céljuk, hogy a változatos formájú lapkákkal letakarjanak olyan részeket, ahol mind van jurta - ehhez az szükséges, hogy relatív többségük legyen ott a jurtákból. Az ellenfelek jurtáinak letakarása tiszta haszon, hiszen azokból ellenfeleink már nem csinálnak pontokat. A győzelemhez persze felderítőkre, az istenek és távoli nagykán támogatására is szükség van. (magyar szabály)

A Biblios a középkori kolostorok világába kalauzol el, ahol a bencés apátok gazgag könyvtáraikkal igyekeznek felülmúlni a többi kolostort, nem sajnálva sem pénzt, sem fáradságot e cél eléréséhez. A játékosok ajándékok és aukciók során különféle lapokhoz (festékek, kéziratok, szent olvasmányok, stb.) jutnak. A céljuk egyrészt az, hogy egy-egy fajtából a legtöbb lappal ők rendelkezzenek, másrészt pedig az, hogy az e fajtákért járó győzelmi pontok számát felsrófolják, a többit meg lecsökkentsék. Filler jellegű kártyajáték, bár az aukciók miatt annak a hosszabb fajtájából. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Falépítők Orkok Gröndland Sumeria Kán Biblios


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása