HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2014.03.30. 15:11 Orvenyhivo

39. Frissítés

Jópár éve már, hogy a Delta Vision megrendelésére elkészítettem a Space Hulk: A Halál Angyalai fordítását, de tavaly végre meg is jelent magyarul. Ez egy kooperatív játékos, ahol mindenki kétfős űrgárdistaosztagokat irányít. Az űrgárdisták egy űrben sodrodó hatalmas hajóroncs termeiben és folyosóin küzdik magukat előre, újra és újra visszaverve a támadó génorzók hordáit, hogy a végén eljussanak célpontjukhoz: méreggel áraszthassák el az egész roncsot vagy szitává lyuggathassák a fészekurakat. A játék lényegében csak kártyákat tartalmaz: űrgárdista- és génorzókártyákat, helyszín- és terepkártyákat, esemény- és akciókártyákat. Ennélfogva aligha meglepetés, hogy ha már jó FFG-s szokás szerint megjelentek kiegészítők, ezek kis, párlapos paklik, amelyek kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatják az alapjátékot. Az Új küldetések (Mission Pack 1) elsősorban új helyszínekkel teszi változatosabbá a játékot, valamint egy erősebb génorzó-altípussal, míg az Új űrgárdisták (Space Marine Pack 1) két űrgárdistaosztag lapjait lapjait tartalmazza. Hasonlóan új osztagok - de mindjárt hat - találhatók a Halálszárny űrgárdisták (Deathwing Space Marine Pack) csomagjában. Végül a Tiranidák (Tyranid Enemy Pack) lehetővé teszi, hogy az űrgárdisták immár ne a génorzók, hanem egy másik, szintúgy halálos faj, a tiranidák ellenében teljesítsék feladatukat. (gyakran feltett kérdések, kiegészítő paklik)

Bohnanzának már nagyjából ezerféle mutációja jelent meg; a Bohn to be Wild! is egy közülük. Önálló játék (tehát nem kiegészítő), de igazából csak egy variáns; az alapjáték szabályai lettek itt-ott megcsavarva. Először is, teljesen új babfajtákat tartalmaz, zömében vadnyugati, kis részben (l. a dobozt) szelíd motorosos tematikával. Azután például mindenki három babot csap fel a saját körében, nem kettőt, viszont ezek egyikét a dobott lapokhoz rakhatja; ugyancsak változás, hogy köre végén mindenki csak egy kártyát húz, de ugyanígy tesznek játékostársai is. Talán a legnagyobb változás a vadbabok megjelenése: minden babfajtában van egy-két speciális lap, amelyek kijátszásuk után az adott babföldre vagy játékosra vonatkozó szabályokat megváltoztatják: például immár kétféle bab is elültethető azon a babföldön, a játékos köre elején nem játszik ki babkártyát a kezéből vagy éppen ellenkezőleg, bármelyik lapját kijátszhatja, nem csupán az elsőt. A játékszabály végén megtalálhatók a kétszemélyes játék és a babpasziánsz szabályai is. (magyar szabály)

Friedemann Friese ujjgyakorlatként tervezte meg az Idegen tollak nevet viselő játékát: ahogy az címből is kitalálható, bevallottan más játékokból gyúrta össze a sajátját. Elsősorban a Dominion paklimenedzselését és az Agricola munkáslehelyezős akcióválasztását lehet felismerni. A játék maga korrupt politikusokról és az ő minisztériumbeli dolgaikról, szorgos és önzsebtömködő hétköznapjaikról szól. Informátorok és jótékonysági estek, propagandavideók és kampánykörutak, baráti vállalkozók és hamis doktori címek, minden, ami kell. A játék nem kifejetten eredeti, ugyebár, de azért jól össze lett rakva, a kinézet a szokásos 4fes, a címlapon pedig megcsodálhatjuk a politikusnak öltöztetett tervezőt. (magyar szabály, előkészületek és akciólista)

A Dixit az elmúlt évek egyik legnagyobb játéksikere - nekem is nagy kedvencem -, így nem csoda, ha a nyomvizén új játékok próbálkoznak. Ilyen például két ukrán tervező játéka, a Mysterium. Míg az eredetiben a játék csak magáról az asszociációkról szól, itt már valamiféle történet is van: egy kísértetházba, ahol egykor szörnyű bűntény történt, érkezik egy csapat látnok és médium. A kísértet sugalmazott álmokkal próbál kommunikálni a médiumokkal, felfedni a bűntett körülményeit és a valódi bűnöst. Egy játékos a kísértetet alakítja, ő rak le a kezéből dixites jellegű álomkártyákat, és a többieknek, vagyis a médiumoknak ezekből kell előbb beazonosítaniuk a gyanús személyeket, helyszíneket és tárgyakat, majd a végén a lehetséges kombinációkból kiválasztaniuk azt, amely a valódi bűnöst, a bűntett helyszínét és eszközét tartalmazza. A játék története a klasszikus Cluedót idézi, a szabályok, a játékmenet viszont egyértelműen egyfajta koopoeratív Dixitre hajaznak. A játéknak még csak lengyel kiadása jelent meg eleddig, de már készül az angol kiadás is a hírek szerint (ennélfogva a Mysterium is csak munkanév). (magyar szabály)

A Sötét prófécia a sokszemélyes verekedős-dedukciós játék, a Postakocsival Ördögkastély felé kiegészítője. Egyrészt tartalmaz új foglalkozás- és tárgykártyákat, valamint egy karakterkártyát a játék változatosabbá tételéhez; másrészt megjelenik az áruló, aki egyedül igyekszik megnyerni a játékot, valamint a hajtó szerepe és az általa felcsapott eseménykártyák. A kiegészítő részben moduláris, csupán egyes elemi is felhasználhatók. (magyar szabály)

A Hermagor az olasz tervező, Emanuele Ornella jelenleg legjobban jegyzett játéka. Elképzelt, középkorias országban játszódó kereskedős játék, ahol először a piacon kell különféle árulapkákat szerezni (többségi elv szerint), majd be kell utazni a környező falvakat, eladni a megszerzett árukat, lerakatokat és termelőépületeket hozva létre. Az árak részben a játékosok döntéseitől függenek, erre is figyelni kell. Semmi igazán egyedi, semmi, ami a játékot kiemelné a hasonlók közül: Ornella a tisztességes, jól dolgozó mesterember prototípusa. (magyar szabály)

Ókor, Mezopotámia, lapkalehelyezés, mégse Tigris és Eufrátesz, mi az? Mondjuk, az Ur. A játékosok különböző színű lapkákat raknak le, illetve ugyanilyen lapkák kijátszásával manipulálják a játéktáblán lévő kockáikat (pl. kereskedelmi lapka használatakor a játékos minden lent lévő kereskedelmi lapkájára annyi kockát kap, ahány nem-saját lapkával érintkezik a lapka, a háborúval megtámadható és elfoglalható más játékos kockája, stb.). A játékosok természetesen építhetnek zikkuratokat, amivel egyrészt megvédik egy lapkájukat, másrészt a játék végén valószínűleg több győzelmi pontot szereznek. Ez is egy tisztességes játék, de nem több. (magyar szabály)

 

A Hatalom és gyengség valamiféle mágikus-középkori Angliában játszódik. Ketten játszhatják, mindketten arra törekednek, hogy a saját uralmuk alá hajtsák a tartományokat, s így győzelmi pontokat szerezzenek. A tartományok megszerzéséhez leginkább az kell, hogy a saját csapatok legyenek többségben a szomszédos tartományokban. A játék trükkje, hogy két ciklus váltakozik folyamatosan, a kardé és a mágiáé: az egyikben a lovagok, a másikban a varázslók az aktívak, ők foglalhatják el a tartományokat, ráadásul amíg kard ciklusában a fizikai határok biztosítják a szomszédságot, a mágia ciklusában egymással fizikailag nem érintkező tartományok lesznek hirtelen szomszédosak egymással. A játékosok, amikor rajtuk van a sor, akciópontokat költenek, ezekből toboroznak új egységeket, vesznek el és utóbb játszanak ki akciólapkákat. Eurónak hosszú és konfrontatív, harci játéknak túl kiszámítható, nem logikai, nem eléggé szerencsejáték, sok szék között le a földre. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Postakocsival Ördögkastély felé Ur Space Hulk A Halál Angyalai Bohn to be Wild! Idegen tollak Mysterium Hermagor Hatalom és gyengeség A sötét prófécia


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása