HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2014.05.18. 17:21 Orvenyhivo

40. Frissítés

Először is, addig rágták a fülemet, amíg elkészítettem a Belford kiegészítőjének - amely a jól csengő Kiegészítő kiegészítő nevet viseli - a fordítását. (Belfort: Kiegészítő kiegészítő)

Szintúgy felkérésre készült a Bohnanza kb. kettőszázhetvenkettedik változatának, a Bohniläumnak a fordítása. Ez a (tudtommal limitált) kiadás a német megjelenés 15. évfordulójára készült. Lényegében a normál játék; az egyik különbség, hogy minden babfajtát másik grafikus álmodott újra, valamint több babfajtának "ikerbabjai" is vannak, például 20-20 kékbab és vesebab vagy 14-14 zöldbab és kínabab található a dobozban: az ikerfaj babmércéje egy kicsit más, így a normál babfajta kicserélésével megfűszerezhető kicsit a már ismert játék. E változattal akár hatan, heten is játszhatnak, ekkor mind a 15 babfajra szükség van; azonban e variáns részletes szabályait jótékony homályban hagyták a készítők. (magyar szabály)

Richard Breese angol tervező főként a Keydom világába helyezett játékairól híres - meg persze az agyzsibbasztó és zseniális Korallkalandról. Ebben a világban játszódik a Keythedral is, ami - meglepő módon - egy katedrális felépítéséről szól. A játékosok először különféle nyersanyagokat gyűjtenek, egyfajta munkáslehelyezős mechanikával: munkásaikat kiküldik a parcellákra, hogy ott dolgozva követ, fát, vizet, bort, búzát gyűjtsenek. A munkások a parcellákkal érintkező házakban laknak, és egy parcellával több ház is érintkezik: aki előbb ébred, az foglalja el a forduló az adott földdarabot. Persze előfordul, hogy valaki kerítéssel zár el magának egy parcellát, de hát a kerítéseket is le lehet rombolni. A nyersanyagok egy részét a játékosok a városban iparcikkekre cserélik, majd nyersanyagaikból és iparcikkeikből felépítik a katedrális egy-egy darabját. Nagyon szépen összerakott euró, ahol érződik, ahol a mechanizmusok eleganciája elfedi tematikusságukat; ugyanakkor nem érzem benne a szikrát, ami kiemelné az azóta megjelent játékok tömegéből. (magyar szabály, kiegészítő)

Ugyanezen sorozat része a Key Harvest is. A lágy pasztellszíneken túl abban is hasonlít az előző játékhoz, hogy itt is munkások tüsténkednek parcellák körül; itt azonban nincs építkezés. A játékosok aukciók (és olykor események) révén parcellákhoz jutnak, amelyeket elhelyeznek saját táblájukon. Ha például valakinek sikerült megvásárolni az A3-as parcellát, arról a többiek végleg lemondhatnak. A játékosok tábláin megannyi kisebb-nagyobb birtok születik, magányos vagy összefüggő parcellákkal - ezek "egymásra illesztéséből" kialakulna a megannyi kis parcella alkotta kirakós. A cél a lehető legnagyobb birtokok kialakítása, hangsúlyozva a többes számot: két közepes birtok több pontot ér, mint egy nagy és egy kicsi. A játékosok az üresen maradt parcellahelyekre rakják le (parcellaformájú) munkásaikat, akik egyfelől szintén pontot érnek, másrészt mindenféle plusz képességekkel bírnak (például lehetővé teszik már learatott parcellákon az újabb aratást). Ez is egy okosan és szívvel összerakot játék, de megintcsak hiányzik belőle az a bizonyos plusz. (magyar szabály)

Na, de a Galaxis Roncsderbiben viszont ott a boogie woogie! Jó, nem mindenki szereti, túl random, túl véletlenszerű, nem csupán észjáték... sőt, bizonyos értelemben partijáték. És csodálatos, nagyszerű, a maga módján bizony zseniális. Nem kiáltott kiegészítők után, de mint sikerjátékhoz, sorban mégis érkeztek: két hatalmasra megtömött, az alapjátékkal egyező méretű (és súlyú!) doboz, meg néhány apróság. Persze, csak elbonyolítják a játékot, persze, hullámzó szinvonalúak, de mégis...

Az első kiegészítős dobozról most nem szólnék, mert annak már van fordítása. A második kiegészítős doboz elsősorban a behatolók témájára lett felfűzve. Rengeteg kalandkártyát tartalmaz, amelyek révén az űr közepén barátságtalan alakok törnek be az űrjakókba. Ezek egy része az Aliens-filmek idegeneire hajaz, és portyázása közben befal mindent, amit talál, legyen bár az űrhajós, áru vagy akkumulátorcella; másik részük kommandós, aki bombákat helyez el az űrhajó stratégiai pontjain, majd távoztában levideózza, hogy űrhajónk ezer apró szilánkra hullik szét. Az új alkatrészek részben ehhez kapcsolódnak: tolórakéták segítik manővereinket, hogy elkerüljük vagy jobb pozícióban fogadhassuk a behatolókat (nemkülönben a lövéseket, meteorokat is), önvédelmi rendszerek veszik fel a harcot a behatolókkal, vagy felfegyverezhetjük legénységüket is, hogy azok szitává lyugassák űrhajónk folyosóit és oldalfalait. További alkatrészek még az ingyenenergiát biztosító napelemek, a fontos pillanatokban aktiválható robotlegénység, több idegen fajt kiszolgálni képes létfenntartó rendszerek, valamint a szerkezeti elemekhez hasonló, de más alkatrészeket egyben összekapcsoló kábelkötegek. Ebben is vannak új űrhajóosztályok: a hengerforma IIB és az amőbaszerű IIIB inkább csak vicces, de nem hatékony, sem nem egyszerű; egy-egy ilyen tábla hátoldalából pedig összeállítható a hatalmas IV osztály. Igen, mostantól lehet IV forduló is, a megfelelően kemény kalandokkal. Nagyobb modul még a háttércsapaté: ezek olyan jómunkásemberek, akik nem repülnek velünk, de munkájuk révén jobb űrhajó épül vagy sikeresebb a repülés. Egyszóval, a jobb és hasznosabb ötletek az első kiegészítőben lettek elsütve; de azért ez is must have a játék szerelmeseinek.

Az egyenlősdikártyák viszont lényegében csak promóajándék:  5 darab kártya, mindegyik egy-egy előny és hátrány szövegével. Ha úgy érezzük, valaki túl jó a többiekhez képest, kaphat ilyen hátrányt; ha valaki még kezdő, valamilyen előnyhöz juthat. Az esélyek apró kiegyenlítése, nem több. 

Mindezek benne vannak a jubileumi kiadásban, ami már egy bőröndméretű doboz, ennek megfelő töltőtömeggel. De még ebben sincs benne a legutolsó kiegészítő, a legújabb modellek. Ez a nevéből is kitalálhatóan újabb űrhajókat tartalmaz: az IC-IVC osztályokat. Az IC és IIC egy egyszerű űrhajó, amit a közepén végigfutó "transzdimenzionális törésvonal" tesz viccesen őrültté - például a szemből érkező meteor (vagy akár ragadozó) hirtelen mégiscsak oldalról érkezik, majd megduplázódva csapódik űrhajónkba. A IIIC a második kiegészítős doboz hengerforma IIB-jét teszi egycsapásra könnyen érthetővé: ez nemhogy henger-, hanem gömbforma, amelynek nincsen széle, ahol összevissza állnak az alkatrészek, és ahol az üresen hagyott folyosókon apró kis űrhajóikon forrófejű bugris tinédzserek lövöldöznek űrtorpedókkal reaktorunk szellőzőnyílásaira. A IVC pedig valójában négy különálló űrhajóból transzformerként összeálló nagy űrhajó - vagy, ha a kockák szeszélye másképp gondolja, két-három űrhajóból álló kis flottilla. Megintcsak, úgy érzem, a játszhatóságnál fontosabb volt az elborultság, no meg a tisztelgés a sci-fi klasszikusok előtt; de hát ez egy ilyen játék, így szeretjük.

(képregény, egyenlősdikártyák, kibővítettebb galaxis útikalauz fuvarozóknak, a legújabb modellek) - Tudom, hogy rondák a szabályok; sajnálom, de ez a legtöbb, amire képes voltam.

1 komment

Címkék: játékszabály Belfort Keythedral Key Harvest Galaxis Roncsderbi


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwind 2014.05.24. 19:21:21

És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kértem, úgy tűnt hip-hop lesz-. Most meg csak amerikai rendelés vagy amazon drága szállítással, eh. De a szabály jó, tetszik, köszönet a munkáért
süti beállítások módosítása