HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2015.01.11. 23:06 Orvenyhivo

45. Frissítés

Érdekes játék a 011. Egyrészt, mert ezt az alternatív 19. században játszódó játékot részben egy svéd metálbanda, a Therion inspirálta; másrészt, mert a mechanikája erősen kooperatív elemeket mutat, mégis egyéni versenyfutás. A játékosok a világot próbálják megmenteni az utolsó pillanatban a Ragnaröktől; ehhez meg kell találniuk egy Torinóban elrejtett csodás orgonát, hogy eljátszhassanak rajta egy mágikus dallamot. Idővel a játékosok egyikét megszállja a Farkas, Fenrír szelleme, árulóként az ő feladata a többiek akadályozása lesz. Érdekesség még a nyolc karakter (a zenekar tagjainak alteregói), akiket a játékosok kedvük és lehetőségük szerint irányítanak, valamint a deduktív és licitálós elemeket is tartalmazó, fogaskerekes akcióválasztó mechanika. (magyar szabály) 

Martin Wallace Mythotopiája korábbi kétszemélyes pakliépítős játékának, a Néhány holdnyi hóborította földértnek átdolgozása több játékosra. Na jó, ez így talán túlzás, de majdnem az... ahogy azt maga a tervező is elismeri. Egy középkorias fantáziavilágban birtokolnak néhány szétszórt tartományt a játékosok, ezekből seregeikkel kitámadva próbálnak egyrészt minél több tartományt meghódítani, másrészt a játékról játékra változó, gyózelmi pontokat adó feltételeket teljesíteni. A tartományok kártyái belekerülnek a játékosok paklijaiba, miként a megvásárolt fejlesztéskártyák is - a legtöbb akcióhoz kártyát, kártyákat kell kijátszani. Ahogy az más ismerős lehet, mindenkinek körében két akciója van, tömérdek akciólehetőség közül választhat, és a kártyák többféleképpen is kijátszhatók. A két idei Wallace-játék közül a kevésbé eredeti és kevésbé hangulatosabb, ellenben a jobb. (magyar szabály) 

A másik emlegett Wallace-játék az Irány a Vénusz! Greg Broadmore steampunk-világában az emberiség még a viktoriánus időkben él, de már a Naprendszer bolygóit gyarmatosítja, hogy elvigye oda a kultúrát, a civilizációt és a totális gazdasági kiaknázást, amire a hálátlan bennszülöttek (marslakók, vénuszaik és más efféle barbár, izgága lények) hajlamasok indokolatlan lázongásokkal válaszolni. A játékosok seregeket állítanak fel, űrcirkálókat és tankokat gyártanak, hogy a Merkúrtól egész a Kuiper-övig gyarmatosítsák a lakható bolygókat és holdakat. Alapvetően egymás elől foglalják el a jövedelmező gyárakat és bányákat, lövik ki sportkedvelő úriemberekként az egzotikus idegen létformákat; olykor azonban nyílt konfliktus robban ki két űrbirodalom között egy-egy értékesnek vélt holdfertály birtoklásáért. Időről időre válságok alakulnak ki - fellázadnak a Földön a robotok, sufnirakétákkal támadnak a holdemberek, elszemtelenednek az űrkalózok, vagy az aljas és jellemtelen UFÓ-k leigázzák az emberiséget -, és ha a játékosok ezeket félvállról veszik, mind elveszíthetik a játékot. Hangulat csillagos ötös, a játék már kevésbé. (magyar szabály)

A cseh és lengyel után eljött a románok ideje? Igazi sikerjátékuk még nincs, de egyre több tisztességes munka kerül ki műhelyeikből. Ilyen a római idők Britanniájában játszódó Praetor is. Alapvetően egy erősforrásgyűjtögetős-munkáslehelyezős euró, ahol néhány bánya köré épült hevenyészett katonai táborból a játék végére pezsgő kereskedőváros születik, színházzal meg az istenek templomaival. A munkásoknak (hasonlóan például a magyarul is kiadott Village-hez) életciklusuk van: először inasként csak tanulják a mesterséget, azután egyre tapasztaltabbakká és ügyesebbekké válnak, hogy pályájuk csúcsáról visszavonulva, békés nyugdíjasként töltsék el maradék éveiket, folyamatosan apasztva a játékos pénzes zacskóját. Igazából különösebb újdonságot nem tartalmaz, de tisztes iparosmunka. (magyar szabály)

Az utolsó lakoma partijáték. Legalább hat játékos kell hozzá, de akár huszonöten is játszhatják; az ideális létszám úgy tíz-tizenhat körül van. Valamennyire a vérfarkasos játékkal rokon, a játékosoknak különféle szerepeik vannak, és ezek egy része ismert, egy része titkos, ahogy a feladataik is eltérőek. Nagy a szerepe az ülésrendnek, a játékosok nagyon gyakran váltogatják a helyeiket, és a céljuk gyakorta egy-egy speciális ülésrend elérése (pl. az utolsó lakománál az árulóknak orgyilkosaikat a király mellé kell jutattniuk, míg a kírály hívenek időben fel kell ismerniük az orgyilkosokat). A játék hat forgatókönyvet (szcenáriót) tartalmaz, mindegyikre egyedi szabályok vonatkoznak, és mások a célok is: hol az elrabolt királylányt kell kiszabadítani, hol az elhunyt gróf vagyontárgyait kell megszerezni. (magyar szabály)

A Wallenstein a magyarul is megjelent Shogun "eredetije". A harmincéves háború dúlta német területeken játszódik, itt csapnak össze a játékosok seregei az egyes tartományok birtoklásáért. Először mindenki megtervezi, hogy az egyes lehetséges akciókat (adóztatás, építkezések, toborzások, mozgások, támadások) hol hajtja végre, majd ezután megtörténik, aminek meg kell történnie - előfordulhat, hogy valaki időzköben elveszíti az adott tartományát, bukva az egész akcióját. A harcok véletlenszerűségét egy kockatorony biztosítja: ebbe szórják bele a játékosok harcoló seregeiket, és kieső kockák mennyisége és minőműsége dönti el a csatát. Hiába van valaki túlerőben, lehet, hogy kockái fennakadnak a torony akadályain, lelökve az ellenfél ott lebzselő seregeit. A katonaságnak szükséges gabonát rekvirálni kell, amiért azután a parasztok olykor fegyvert ragadnak uraik ellen, és még így is gyakran kerül sor a kevés búza miatt télen éhséglázadásokra. Az új, 2. kiadás több ponton is eltér az elsőtől, ráadásul tartalmaz egy kiegészítőt, a császári udvart. Az eredeti játék  magyar szabálya H-alga mester munkája. (magyar szabály, 2. kiadás magyar szabálya)  

A Verflixt Bunt gyerekjáték, annak is a tanítójátékos fajtájából. Az egyik játékos egy pörgettyűvel kisorsol egy témát (evés-ivás, állatok-növények vagy tárgyak), és kigondol azzal kapcsolatban egy kérdést, ami mindig a Milyen színű a...?-mintára illeszkedik, a többiek pedig színkártyáikból kiválasztják a megfelelő(ke)t. Milyen színű a pizza? Piros a feltét miatt vagy sárga a sajt miatt? Akik ugyanolyan színt választottak, pontot kapnak. Hát, igen, nem ez a világ legizgalmasabb gyerekjátéka, pláne nem olyan, amit egy felnőtt is képes élvezni. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Martin Wallace


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása