HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2017.03.29. 08:04 Orvenyhivo

50. Frissítés

Továbbra is gomba módjára bújnak elő a földből a Carcassonne-változatok és kiegészítők, nagyok, kicsik és minik. Ilyen minikiegészítő a Német katedrálisok, ahol a hat területkártya mindegyikén egy hármas vagy négyes útkereszteződés közepén egy-egy híres német katedrális (Köln, Aachen, Ulm, München, Drezda, Hamburg) látható. A használatuk hasonló az első kiegészítő fogadóihoz: a katedrálisba futó, befejezett utak dupla pontot érnek. Ugyanígy hat területkártya alkotja a Német kolostorokat, ahol a hat új kolostorlapka (Andechs, Eberbach, Lorch, Maria Laach, Marienthal, Maulbronn) felváltja az alapjáték kolostorlapkáit. Lerakható rájuk alattvaló a régi módon is, szerzetesként, de lerakható másként, apátként is: ilyenkor a kolostor csak a játék végén lesz kiértékelve, viszont annyi pont jár érte, ahány lapka van keresztformán a sorában és az oszlopában. Ennek a minikiegészítőnek van egy variánsa is: a Japán épületek pont ugyanazt tudja, mint a német kolostorok, ugyanúgy az eredeti területkártyákat váltják fel és ugyanezen szabályok szerint működnek (ennélfogva egymással kölcsönösen nem is kompatibilisek), de a területkártyákon természetesen híres régi japán épületek láthatók (az Aranytemplom, a Vihar kapuja, a Godzsú-no-tó, a Himedzsi-dzsó, Gorjúkaku erődszigete és a kamakurai óriásbuddha). Végül a Bástyák már, mondhatni, kiskiegészítő a maga tizenkét területkártyájával. Ezek mind olyan területkártyák, amelyeken van egy várdarab, és a várfalból kitüremkedik egy bástya. A bástyára magára nem rakható le alattvaló, a hozzá tartozó várra, útra igen, és ha az elkészül, a bástyát ki kell értékelni, ami kolostorformán pontokat jelenthet a szomszédos címerekért, utakért, várakért, alattvalókért, kolostorokért. (Német katedrálisok, Német kolostorok, Japán épületek, Bástyák)

Ha már minikiegészítők... A szintén végtelen számú variánssal és kiegészítővel rendelkező Bohnanza apró kiegészítője a Babpiac. Kézzelfoghatóan ez tizenkét babtallér, mind négy darabra törve, vagyis negyvennyolc negyedbabtalléros (a kora középkorban egyébként hasonló megoldás tényleg létezett az aprópénz hiányára, l. angol farthing). A játékosok kemény munkával megszerzett babtallérjaikat felválthatják negyedbabtallérosokra, amelyekből megvásárolhatják az asztal közepére - a babpiacra - felcsapott kártyákat. A megvásárolt kártyát el kell ültetni, nem lehet eladni, azonban maga a vásárlási jog eladható! (magyar szabály)

A Skye szigete meglehetős sikereket ért el, például megnyerte a gémer kategóriában a német játékdíjat. Ehhez képest talán meglepő, hogy még nem jelent meg hozzá kiegészítő - legalábbis "rendes" kiegészítő nem, minikiegészítők ugyanis igen. Először egy 2015-ös gémer adventi kalendáriumban jelent meg két új értékelőlapka, majd a fenti játékdíjat megünnepelendő jelent meg egy új promóciós (és a játékon belül elég értékes) területlapka. Szintén promóciós jellegű az a hat területlapka, amelyek a kiadó hat másik játékára utalnak valamilyen módon. Itt már némi szabályváltozás is megjelent, a kétoldalas lapkák formájában. Végül ugyancsak hat területlapka alkotja azt a promóciós kiegészítőt, amelyhez a Spielbox révén lehetett hozzájutni. Ez behozza a szomszédsági tekercsek fogalmát, vagyis e lapkák a játék végén a velük keresztformán szomszédos lapkákon dolgokért adnak győzelmi pontokat. (magyar szabály)

Az meglehetősen gyakori mainapság, hogy az erre alkalmas társasjátékokból mobilon, tableten játszható app készül, az viszont ritkább, hogy játékappból készül társasjáték. Mégis valami efféle történt a népszerű Galaxis Roncsderbivel, amelyek eleddigi legutolsó kiegészítője, a Küldetések a játék mobilos-tabletes átiratában bevezetett új szabályokat, alkalmi küldetéseket hozza vissza az asztali társasjáték világába. Maga a kiegészítő háromféle új dolgot tartalmaz: küldetéslapokat, rakománylapkákat és szuperkártyákat. Rakománylapkából ötféle van, egytől egyig válogatott szemétség mind: törékeny rakomány, ami a környékét ért sérülés hatására is megsemmisül, nehéz rakomány, ami a leggyorsabb úrcirkálókból is cammogó űrkamionokat csinál, radioaktív rakomány, amely sugároz, mint egy Csernobilba oltott Fukusima, robbanóanyag, amit ha megsemmisül, viszi magával az űrhajó szomszédos akalatrészeit, valamint idegen ereklyék, amelyek az űrhajók jelentős részét működésképtelenné teszik. A szuperkártyák rendkívül veszélyes kalandok: gonosz intelligenciával bíró meteorzáporok, űrhajókat elnyelő fekete lyukak, egész kalózflották, taktikai zónák, amelyekhez képest a háborús zónák babazsúrok, valamint még mindenféle móka és kacagás: sugárzás, rozsdaövezet, robotzsaru-razzia... Maguk a küldetéslapok pedig azt határozzák meg, hogy az adott játékban milyen speciális szabályokat kell betartani, építés vagy repülés közben. Például a Piafutam előírja, hogy mindenki építsen be két törékeny rakományt űrhajójába - többet is lehet -, valamint azt, hogy minden pakliba kerüljön egy szuperkártya. De mert a tervezők mind aranyszívű humanitáriusok, a törékeny rakományt útközben el is lehet használni (ti. meginni), ezzel megúszva egy-egy rázósabbnak ígérkező kalandot. Végül a beérkezésnél a leszállított piáért bőséges jutalom jár. Egyszóval vicces és kellemes kis kiegészítő, bár nem létszükséglet; és természetesen kombinálható a többi kiegészítővel, ha valaki bevállalja az ezzel járó káoszt és a mindenféle FAQ-ok böngészését. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Bohnanza Carcassonne Galaxis Roncsderbi


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása