HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2012.05.28. 14:09 Orvenyhivo

4. Frissítés

Akkortájt, amikor rákkattantam a társasjátékokra, még nem nagyon lehetett ezeket Magyarországon beszerezni. A legközelebbi társasjátékbolt Bécsben volt, és az EU-ban - mi pedig azon kívül. Budapesten nem volt társasjátékbolt, csak "normál" játékboltok, meglehetősen korlátozott kínálattal.

Ennek a kínálatnak egy részét a Ravenburger kiadó játékai alkották. A kiadó akkor is, most is inkább kirakósairól (puzzle) híres, de társasjátékokkal is foglalkozik-foglalkozott. A kelet-európai (magyar, cseh, lengyel) piacra kiadtak néhány, jellemzően nyelvfüggetlen játékot. Mai szemmel akad köztük jó és kevésbé jó, zömük inkább gyerekjáték, könnyed euró - de ott volt köztük a mára már klasszikussá vált Tikal vagy a gyönyörű San Marco is.

Ahogy a találkák során mind több játékot ismertünk meg, úgy tudatosodott bennünk, hogy - miként például az autóipari cégeknek - a Ravensburgernek van egy saját "prémium márkája", az Alea. Firenze hercegei, Genova kereskedői, Puerto Rico, Tádzs Mahal, San Juan... mintha akkoriban az összes komplex euró e sorozat része lett volna. Ehhez még hozzájött a dobozok külsejében vagy a játékszabályban követett egységes stílus... úgy éreztük, az Alea több, mint egy "egyszerű" kiadó. A sznobok megszállottan keresték a hiányzó dobozokat, hogy teljes sorozatuk legyen, a többiek pedig csak etalonként kezelték a márkát, és felbolydultak a fórumok, ha híre ment, hogy "lesz egy új Alea!"

Azután... hát, így múlik el a világ dicsősége. Az új játékokra egyre nagyobb lett az elődeikre szabott kabát. A játékok egy része kifejezetten gyenge lett, más részük ugyan jó, vállalható, játszható - de az igazán nagy nevek már nem itt jelentek meg.

A Puerto Rico az egyik legnagyobb klasszikus a modern társasjátékok világában; ismertségére és közkedveltségére jellemző, hogy hosszú időn ez volt a a "legjobb játék" a BGG-n, a sok tízezres tételből ezt értékelték legjobbra az oldal látogatói. Azóta új, felfuvalkodott trónkövetelők letaszították ugyan trónjáról, de még pillanatnyilag is a 3. helyen van - a feledés még nem a sorsa. Nincs tökéletes játék, legfeljebb Platónnál, az ideák világában, és mégha lenne is, a Puerto Rico semmiképp sem közelíti meg. Nem sorolnám a negatívumait, megtették már sokan mások, akit érdekel, megkeresheti; elég annyi, hogy a valaha megtervezett játékok egyik legkiválóbbja, az Alea zászlóshajója. Etalon. (magyar szabály, kiegészítő, évfordulós kiadás)
 
 

A San Juan a Puero Rico klsöccse, már csak a doboz méretéből adódóan is. A szabályok jelentős része az idősebb testvér szabályaiból lett átvéve, a grafika pedig teljesen azt követi. Mégis, ez egy teljesen más játék: gyors, egyszerű, inkább már filler, semmint egész estés, komoly játék. Bizonyos mechanizmusait (szerepválasztás, a kártyák egyben nyersanyagok) több, később kiadott játék megismétli, mint például a Race for the Galaxy vagy a Dicsőség Rómának (Glory to Rome). Közülük a San Juan a "legnémetebb", és személy szerint ezt kedvelem a legjobban. (magyar szabály)

 

A Ra Reiner Knizia "nagy" korszakának egyik reprezentása. A klasszikus aleák közül az egyik legegyszerűbb, legkönnyebben elsajátítható, leggyorsabb. A pontozás, hiszen egy kniziáról beszélünk, természetesen bonyolult, de szerencsére nem túlságosan. Maga a játék alapvetően egyszerű licitálás - méghozzá olyan, amelyet a kezdők is könnyen befogadhatnak (a licitálás gyakran rákfenéje a játékoknak, ha csupa kezdőnek magyarázzuk). Van benne egy kockázatvállalós elem is, a merészeknek, meg azoknak, akik szívesen kinevetik felebarátaik pofára esését. Létezik egy kártyás változata is, a Razzia azok számára, akiknek minél kisebb dobozokra van szükségük. (magyar szabály)

Ki ne hallott volna már a Tádzs Mahalról, India egyik drágakövéről? A Tadsch Mahalnak igazából nincs túl sok köze a híres síremlékhez, mondhatni semmi, leszámítva az indiai témát. A játék szintúgy egyike Reiner Knizia klasszikusainak, és a dollárárverés egyik legsikerültebb megvalósítása. Ebből adódóan kezdőknek kevésbé ajánlott, tapasztalom szerint elsőre kevéssé éreznek rá... de hát ez így van a másik dollárárverős játéknál, a Condottierénél is... (magyar szabály)

 

 

A Napkirály, XIV. Lajos udvarában zajlik a Loius XIV. Rüdigern Dorn játéka az a fajta, amit az angol clevernek nevez: okos, kiválóan megtervezett játék, de mégis, nehéz tiszta szívvel szeretni. A kinézetére panasz nem lehet, az udvaroncok sakktáblaszerű elhelyezése kifejezetten egyedivé teszi. De mégis, valahol csupán egy a megannyi "befolyásszerzős" játék közül, nem tud kiemelkedni közülük. Már nem klasszikus, de még nem hoz szégyent a sorozatra. (magyar szabály)

 

 

A Notre Dame volt az utolsó alea, amit megvettem, és azóta nem éreztem úgy, hogy ezen változtatni kellene. Persze, játszottam azóta jobban sikerült aleákkal is, és tudom, hogy pl. a Macao, az In the Year of Dragon vagy a Castles of Burgundy sokak szívének kedves, de azok nem igazán fogtak meg. A Notre Dame egy jónevű tervező, Stefan Feld munkája, és kétségkívül tisztességes iparosmunka - ezzel ki is merítettem az erényeit. Nem, ez a játék nem méltó arra, hogy ebbe a sorozatba tartozzon... (magyar szabály)

 

 

Fugger Jakab a XVI. század talán legfontosabb pénzembere volt, érdekeltségei többek között az akkori Felső-Magyarországra is kiterjedtek. Az Augsburg 1520 ezt a kort, ezt a viselkedési munkát idézi meg.
 

Broken. Akkor mondjuk ezt, ha úgy érezzük, a játék tervezője valami esszenciális hibát vétett, és a játék mint játék nem teljesít. Nem azért, mert nem a mi stílusunk (mégha bizony gyakran csak ezért szidunk brokennek egy játékot), hanem mert "tervezési hibás". Számomra ez a játék ilyen. Hogy mit keres ebben a sorozatban? Eh... (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály puerto rico ravensburger alea


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása