HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2012.12.23. 13:28 Orvenyhivo

16. Frissítés

Michael Schacht német játéktervető és németjáték-tervező. Játékai általában egyszerű mechanikákon alapulnak, nem túl bonyolultak, és nem igazán tematikusak - ellenben gyakorta igen jók. :) Magyarul is kiadták több játékát: Zooloretto/Aquaretto, Aranyváros, Chilli-Csali... Arról is nevezetes, hogy játékaihoz számos apró kiegészítőt is szokott tervezni, és ezek gyakran ingyen letölthetők a honlapjáról.

A Hansa egy minden ízében Schacht-játék, és a legjobbak közül való. A játékosok mind a Hansa-szövetség kereskedői, akik közös hajón járják a Balti-tengert. A kereskedők a városokban boltok nyitnak, különféle árukat vásárolnak és eladnak. A boltnyitás áruba kerül, viszont a bolt lehetővé teszi az eladást, valamint hasznot termel a többi játékos vásárlásakor. A játék több módon is korlátozza a játékosok felhalmozási lehetőségeit, így ők folyamatos vásárlásokra és eladásokra kényszerülnek. 2-4 játékos játszhatja, de sokak szerint ketten a legjobb. (magyar szabály)

2000-ben jelent meg Schacht egy sikeres játéka, a Bíboros és király, majd öt évvel később ennek áttervezett változata, a Kína. A játék időszámításunk előtt 200 körül játszódik, tehát akkortájt, mikor a Csin-dinasztia egyesítette az ún. hadakozó fejedelemségeket. A játékban a játékosok a pagodákat építenek az egyes tartományok (Lu, Csao, Csou, Csin, stb.) útjai mellé, illetve követeket küldenek a tartományok központjaiba, hogy szövetségeket kovácsoljanak a tartományok között. Az alapszbály roppant egyszerű: a soron lévő játékos legfeljebb 3 kártya kijátszásával legfeljebb 2 pagodát/követet rak le egyetlen tartományra. A tartományokért az kapja a legtöbb pontot, akinek ott a legtöbb pagodája van, és a játék végén akkor jár egy szövetségért pont, ha a két szomszédos tartományban ugyanannak a játékosnak van a legtöbb követe. A játékot roppant egyszerű szabály és a tematika szinte totális hiánya jellemzi - megszállott eurogémereknek kiváló, ha egy viszonylag gyors, de mégse könnyed játékra vágynak. (magyar szabály, kis kiegészítők)

A Coloretto egy egyszerűségében nagyszerű kártyajáték. Ebben a tényleg minden témát nélkülöző játékban a játékosok színeket gyűjtenek: minél több kártyájuk van egy adott színből, az annál többet ér. Azonban hét szín van, viszont csak háromért jár pluszpont, a többiért mínusz, vagyis nem érdemes túl sokféle színt gyűjteni. A játék során a játékosok az asztal közepén összekészítenek legfeljebb három lapból áll kis gyűájteményeket, majd ezekből választanak maguknak egyet - ha szerencsések, a kívánt színű lapokkal. Gyors és remek kis filler; a mechanika újrahasznosításából, felduzzasztásából és tematizásából szültetett utóbb a Zooloretto/Aquaretto páros (magyar szabály, kis kiegészítők)

Hasonló kis kártyajáték a Lovagok. Itt a játékosok lovagok, akik lovagi tornákon vesznek részt és várakat foglalnak el. Mindkettő kockadobással történik: minden vár- és tornakártyán egy-egy kockakombináció látható, azt vagy annál jobbat kell megdobni (például a három 3-as és egy 2-es kombináció megdobható négy 1-essel vagy három 3-assal és egy 4-essel is, stb.). A játékosok egymás várait is megtámadhatják, de ilyenkor a védő is dob - ha dobása jobb, mint a támadóé, megvédte kastélyát. A játékban különféle speciális kártyák is megszerezhetők (katapult, várőrség, stb.), amelyek megkönnyítik a többi lap megszerzését vagy megvédését. (magyar szabály)

A Kontor (az újabb kiadásban Amszterdam) a 17. századi Amszerdamban játszódik, ahol két (esetleg három vagy négy) játékos víz- és kikötőkártyák lerakásával megteremti a város kikötői negydét. Ennek során a játékosok raktárakat és központi lerakatokat (kontorokat) hoznak létre, ahol különféle árucikkeket tárolnak; amikor egy kikötőterület teljesen elzáródik a kikötő többi részéről, azt ki kell értékelni, és a győztes megkapja azt a területet. A játék végén, amikor elkészül a kikötő, az öt legnagyobb kikötőterületért jár győzelmi pont. Az építkezést rombolási és átépítési lehetőségek bonyolíthatják. A játéknak van alap- és haladó változata, valamint számos variánsa és kis kiegészítője. (magyar szabály, kiegészítők)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Kína Amszterdam michael schacht Hansa Coloretto Lovagok Kontor


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása