HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2010.05.10. 07:58 Orvenyhivo

AH CotDP - Kiállítási tárgyak

 Kiállítási tárgyak

 

 

Anubisz könyve

 

kötet

 

Amikor egy nyomozótársad megőrül, eszméletét veszíti vagy elpusztul, kapsz 1-1 életerőt és épelméjűséget, valamint megkapod az általa eldobott nyomokat.

Ré csengettyűje

 

mágikus fegyver

 

Amikor megkapod ezt a tárgyat, rakj rá 3 jelzőt.

 

Bármelyik fázisban: dobj le róla egy vagy több jelzőt, hogy e fázis végéig minden ledobott jelzőért +2-es módosító járuljon összes iszonyat- vagy harci próbádhoz. Ha már nincs rajta jelző, dobd el ezt a lapot.

A fény és sötétség szeme

 

Frissítés: adj be legfeljebb 5 életerőt/épelméjűséget, tetszőleges kombinációban. Minden visszaadott életerőért illetve épelméjűségért +1-es módosító járul minden próbádhoz ebben a fordulóban (a maximum +5.)

a zárójeles rész nekem tautológiának tűnik

A Fekete Fáraó maszkja

 

maszk

 

Bármelyik fázisban: forgasd el a lapot, hogy annyi jelzőt rakj rá, amennyi aktuális épelméjűséged. Ezután a használaton kívüli nyomozók közül válaszd ki Kate Winthropot, Darrell Simmonst vagy Gloria Goldberget. Amíg ez a tárgy nálad van, megkapod az illető különleges képességét.

 

Frissítés: a kártyát nem forgathatod vissza, viszont le kell venned róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.

A Hírvivő maszkja

 

maszk

 

Bármelyik fázisban: forgasd el a lapot, hogy annyi jelzőt rakj rá, amennyi aktuális épelméjűséged. Ezután a használaton kívüli nyomozók közül válaszd ki Dexter Drake-et, Bob Jenkinst vagy Monterey Jack-et. Amíg ez a tárgy nálad van, megkapod az illető különleges képességét.

 

Frissítés: a kártyát nem forgathatod vissza, viszont le kell venned róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.


 

 

A Három Sors maszkja

 

maszk

 

Bármelyik fázisban: forgasd el a lapot, hogy annyi jelzőt rakj rá, amennyi aktuális épelméjűséged. Ezután a használaton kívüli nyomozók közül válaszd ki Mária nővért, Mandy Thompsont vagy Carolyn Fernt. Amíg ez a tárgy nálad van, megkapod az illető különleges képességét.

 

Frissítés: a kártyát nem forgathatod vissza, viszont le kell venned róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.

 

 

A Bűn maszkja

 

maszk

 

Bármelyik fázisban: forgasd el a lapot, hogy annyi jelzőt rakj rá, amennyi aktuális épelméjűséged. Ezután a használaton kívüli nyomozók közül válaszd ki Michael McGlent, „Gyárkémény” Pete-et vagy Jenny Barnest. Amíg ez a tárgy nálad van, megkapod az illető különleges képességét.

 

Frissítés: a kártyát nem forgathatod vissza, viszont le kell venned róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.

A Bölcsesség maszkja

 

maszk

 

Bármelyik fázisban: forgasd el a lapot, hogy annyi jelzőt rakj rá, amennyi aktuális épelméjűséged. Ezután a használaton kívüli nyomozók közül válaszd ki Harvey Walterst, Amanda Sharpe-ot vagy Joe Diamondot. Amíg ez a tárgy nálad van, megkapod az illető különleges képességét.

 

Frissítés: a kártyát nem forgathatod vissza, viszont le kell venned róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.

Az Ősi Jel tekercse

 

Bármelyik fázisban: mielőtt megkísérelnél ösztön- vagy mítoszismeret-próbával lezárni egy kaput, eldobhatod ezt a kártyát. Ha sikerült lezárni a kaput, vegyél el egy végzetjelzőt a végzetsávról, lepecsételve azzal a kaput.

Vérpentagramma

 

Mozgás: dobd el ezt a kártyát és adj be X életerőt, hogy megvédelmezd az utcát, ahol épp vagy – rakd ehhez az utcához a kártyát, rajta X jelzővel. Ebbe az utcába nem jöhet olyan szörny, amelynek szívóssága nem haladja meg a kártyán lévő jelzők számát.

 

Frissítés: ha a kártya utcánál van, dobj le róla egy jelzőt. Ha a lapon már nincs jelző, azonnal rakd vissza a dobozba.

Thot mérlege

 

Frissítés: válassz ki egy szörnyszimbólumot (származási helyet). Ebben a fordulóban +3-as módosító járul minden próbádhoz az ilyen szimbólumos szörnyek ellenében, de -1-es minden más szimbólumos szörny ellenében.

Lélekedény

 

Amikor becseréled őket, szörnytrófeáid mind 1-gyel nagyobb szívósságúnak számítanak.

Idézőüveg

 

Arkhami találkozások: ha eldobod ezt a lapot, a rendes találkozásod mellett végrehajthatod egy tetszőleges, kapu nélküli arkhami helyszín egyedi képességét (például becserélhetsz trófeát vagy vásárolhatsz, mintha ott lennél).

Básztet táblája

 

kötet

 

Arkhami találkozások: mielőtt egy találkozás miatt bármilyen próbát tennél, a készletből rárakhatsz egy jelzőt a lapra, hogy kihagyd ezt a találkozást. Amint 3 jelző van rajta, dobd el a kártyát.

 

 

 

 

 

9 komment

Címkék: arkham horror rémület arkhamban


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chips55 2010.05.13. 09:04:19

-Ré csengettyűjénél fordítási hiba: iszonyat- VAGY harcipróbádhoz

A többi az csak apróság, a magyar CoC szabálykönyvben megjelent fordítást alapul véve:
-A Fény és a Sötétség Szeme-Fény és sötétség szeme (CoC szabály 151. o.)
-Thot mérlege-Thoth mérlege
(ez a tárgy pontosan nem szerepel a Cthulhu hívása szabálykönyvben, de egy "Thoth éneke" elnevésű varázslat igen 157. o.)
-Básztet táblája-Bast táblája
Előzőhöz hasonlóan, Bast istent belevették a mítoszba, de a nevét nem magyarosították a korábbi fordítók (CoC szabály 91. o.)

Üdvözlettel: Chips

Orvenyhivo 2010.05.13. 21:29:17

Fény és... Legyen.

Thoth/Thot és Básztet/Bast -> Sajnálom, de én itt is az akadémiai (ill. Kákosy-féle) átírást követem.

Hogy másként mutassam: Ha például szerepelne mondjuk Zeus, akkor abból a magyarból Zeusz lenne. Ulyssesből Odüsszeusz. "Athena"-ból Athéné, Hermesből Hermész. Egyiptomnál maradva Ramsesből Ramszesz, Dsoserből Dzsószer, Apisból Ápisz, Horusból Hórusz.

Orvenyhivo 2010.05.13. 21:33:12

Ré csengettyűjénél fordítási hiba: iszonyat- VAGY harcipróbádhoz

Az angolban "or" van, igen. De

összes iszonyat- és harci próbádhoz
minden iszonyat- vagy harci próbádhoz

Ez ugyanazt jelenti. Ez megengedő vagy, nem kizáró. (Tehát nem az van, hogy vagy csak az iszonyatpróbákhoz kapsz módosítót, vagy csak a harci próbákhoz, hanem bármelyikhez, ami éppen történik. Szerintem.)

Ettől még átírhatom a másodikra, de a mondat jelentése nem változik, a hibát nem látom. :)

Chips55 2010.05.14. 17:13:28

Ré csengettyűje
Szerintem és még pár játékostársam szerint ez inkább kizáró vagy.
A játék eredeti fórumán is felmerült ez a kérdés:
new.fantasyflightgames.com/edge_foros_discusion.asp?efid=5&efcid=5&efidt=301436
Itt kivétel nélkül mindenki így értelmezte ezt a kártyát.
Az tényleg egy jó érv, hogy ha megengedő vagyra gondoltak volna a játék készítői, akkor és-t írtak volna oda vagy helyett.
Amikor az ember eldobja a tokent, akkor kell választani, hogy vagy az egyikhez, vagy a másikhoz adódjon hozzá (és az nem opció, hogy mindkettőhöz).
Egy lehetséges alternatíva a fordításra: ...minden ledobott jelzőert +2es módosító járuljon vagy az összes iszonyat- vagy harci próbádhoz (te választasz).
A zárójeles részt csak azért, hogy magyarban egyértelmű legyen a kizáró vagy.

Üdvözlettel: Chips

Orvenyhivo 2010.05.14. 17:53:21

@Chips55: Az tényleg egy jó érv, hogy ha megengedő vagyra gondoltak volna a játék készítői, akkor és-t írtak volna oda vagy helyett.

Nem teljesen. Ha ugyanis kizáró vagyot akartak volna, azt is megírhatták volna egyértelműen. Ez nem az.

De rendben, elfogadom, hogy vitatott.

Viszont a fórumon a válaszok nem hivatalosak, csupán vélemények, ráadásul nem is egyeznek teljesen.

A te javaslatod elköteleződés egy bizonyos olvasat mellett. És ha nem az a helyes?

Chips55 2010.05.14. 22:15:05

@Orvenyhivo: Igazad van abban, hogy a vagy-vagyos megoldásom elköteleződés a kizáró vagy mellett. Az általad javasolt (és) pedig elköteleződés a megengedő vagy mellett.
Így javaslatom ezúttal az arany középút: simán lefordítani, az általad korábban írt "minden iszonyat- vagy harci próbádhoz" verzióra, így a leendő játékosok maguk dönthetik el, hogy akkor az ott kizáró vagy megengedő vagy.

Üdvözlettel: Chips

Orvenyhivo 2010.05.14. 23:07:22

@Chips55: Emellett (és más lapok miatt is) alkalmasint készülhet valami FAQ, ahol szerepelnének a "lehetséges olvasatok".

Chips55 2010.05.17. 16:55:44

@Orvenyhivo: Az ötlet kiváló, például a már korábban emlegetett Escape from Arkham Asylum mítoszkártya miatt is.
-Mask of the Messenger: láttam, hogy a társaknál átnevezted a Hirnököt Hírvivőre, akkor majd ezt a tárgyat is át lehetne ennek megfelelően nevezni.

Üdv: Chips

Orvenyhivo 2010.05.24. 21:58:24

A Fény és... átírtam. De nem ígérem, hogy a szerkesztő/korrektor nem nagybetűzné át másképp. :)

Ré csengettyűje: "és" helyett "vagy". Majd a FAQ-ban magyarázkodás lesz.

Hírnök cserélve Hírvivőre.

Thot és Básztet marad. :)
süti beállítások módosítása