HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2012.12.12. 14:07 Orvenyhivo

12. Frissítés

A Suprised Stare Games egy kis angliai kiadó, évente egy-két saját tervezésű játékkal.

Az első játékuk, amelyik felkeltette a figyelmemet, a Tara, a királyok trónusa volt. Tara a középkori ír koronázóváros - miként nálunk az "érvényes" királykoronázást Székesfehérváron kellett végrehajtani, az íreknél Tarában illett megkoronázni a sziget felett névleges főhatalmat gyakorló főkirályokat. A játék során is a koronázás a cél: a játékosok arra törekszenek, hogy parasztjaikból pásztorokat, harcosokat, főnökeket, végül királyokat csináljanak; akinek két királya van, megnyeri a játékot, mert főkirállyá koronázzák Tarában. A kártyavezérelt játékban a tartományok "társadalmi piramisain" kell feljutni a főhelyre - egyetlen jól kivitelezett akcióval akár parasztból egyből király csinálható. A játék ügyes, ravasz, de nem igazán jó, mindazonáltal az ír történelem kedvelőinek már csak a témához jól illeszkedő grafikája miatt is ajánlott. (magyar szabály)

Az előző játékkal együtt "csomagban" olcsón meg lehetett venni a kiadó két korábbi kártyajátékát, ezek egyike volt a Véres örökség. Ez a szükségtelenül erőszakos és sértő kártyajáték hangulatában a Kill Doctor Luckyra emlékeztet leginkább. A játékosok mind rigolyás nagy-nagybácsikájuk házába gyűlnek össze, hogy rátegyék kezüket az utált és frissen elhunyt rokon örökségére. A drágalátos öregúr arra hagyja a vagyonát, aki egyedül életben lesz akkor, amikor megérkezik az ügyvédje, így a játékosok stratégiailag elhelyezett gereblyékkel, téglával teletömött párnákkal és felbőszített macskákkal teli szekrényekkel ritkítják egymást. A mázlis doktoros játékhoz hasonlóan itt is a hangulat cipeli a hátán az gyenge mechanikát, legalábbis amíg bírja... (magyar szabály)

Ugyanebben a csomagban volt egy másik kis kártyajáték, a Rézsár is. Ez egy erősen historizáló kétszemélyes kártyajáték, megvalósításában, grafikájában egyaránt. A játékosok maguk elé két sorban négy-négy lapot igyekeznek lerakni: akkor győz valaki, ha fordulója végén előtte mind a nyolc helyen van lap, méghozzá képpel felfelé. A játékosok az előttük lévő lapokkal megtámadhatják, elrabolhatják ellenfelük lapjait; ebben a lapok erején túl képességeik is segíthetnek. A felhasznált lapok viszont képpel lefelé fordulnak. (magyar szabály)

A kiadó következő játéka az Iszkenderun volt, amely egy régi oszmán kikötővárosról kapta a nevét; a várost eredetileg Nagy Sándor alapította. A ravaszsággal elegyített szerencsejátékban a játékosok kártyákat raknak le maguk elé egy sorba, vagy a kártyák képességeit használják: megnövelik saját lapjaik értékét vagy eldobatják az ellenfelek lapjait, és más effélék. A forduló végén a játékosok a soruk összértéke alapján győzelmi pontokat kapnak, majd újabb fordulót játszanak, összesen négyet, mindig más aduval (vagy szanzaduval). (magyar szabály)

A kiadó általam ismert legjobb játéka a Konfuciusz, amely nem a nagy kínai bölcs korában, hanem jóval később, a 14-17. században, a Ming-dinasztia idején játszódik. A játékosok nagyhatalmú családok fejei, akik rokonaikat elhelyezik a mnisztériumokban, és elsősorban finom politikai manőverezéssel és megvesztegetéssel gyarapítják hatalmukat, de mintegy mellékesen expedíciós seregeket állítanak fel és flottákat küldenek a távoli tengerekre - szavakban az ország, gyakorlatilag saját érdekeik szerint. A játékmechanika talán legérdekesebb része, hogy a játékosok ajándékokkal lekötelezhetik egymást - a megajándékozott, amíg értékesebb ajándék küldésével meg nem szabadul az udvariasság e kínos kötelékéből, bármikor rákényszeríthető arra, hogy saját céljai helyett más szája íze szerint cselekedjen. A Konfuciusz igazi német gamers's game, rendes, komoly stratégiai játék, és kifejezetten tematikus is emellett. Jó, szépnek nem szép, de egy ilyen "családi" kiadónál ezt nem nagyon lehet felróni. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: Konfuciusz Suprised Stare Games Tara Véres örökség Rézsár Iszkenderun


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása