HTML

Conversio in Hungarum

Társasjáték-fordítás, -ferdítés.

Friss topikok

  • Rwind: Ez az Alcazar BigBoss "életmentő" volt..., köszönöm. KB 2 hónapja vadászom legalább 1 angol verzió... (2016.05.20. 07:03) 49. Frissítés
  • Rwind: És nagyon k9öszönöm is a Belfort kieg. fordítását... már csak vhonnan be kéne szereznem -mikor kér... (2014.05.24. 19:21) 40. Frissítés
  • Raud: Szia, Maximálisan egyetértve a Love Letterről írtakkal, annyit korrigálnék a szövegen, hogy a Sze... (2013.10.26. 06:49) 34. Frissítés
  • Orvenyhivo: @zsiba2200: Kész, 30. frissítés. (2013.05.05. 18:02) 2. Frissítés
  • Impisher: aha értem! (2012.12.31. 13:33) AH CotDP - FAQ

2013.05.05. 17:30 Orvenyhivo

29. Frissítés

A két nagy német játékvásár közül a fontosabb - legalábbis a játékosoknak - az esseni. Részint, mert Karácsony előtt lévén, a kiadók arra időzítik az új megjelenések zömét. S részint azért, mert erre belépőjegy vásárlásával bárki bejuthat. A másik, a nürnbergi inkább a kiadóknak, nagykereskedőknek fontos: ez szakmai vásár, ahová csak a kiválasztott kevesek jutnak be. Kevés játék megjelenését időzítik ekkora, viszont számos játékot majdani megjelenését jelentik be e vásáron.

A Primo olyasmi, ami az Amigo kártyajátékai között szokott megjelenni. Kicsi, gyors, végletekig absztrakt kártyájaték, számozott kártyák, Wolfgang Kramer. A játékosoknak az a céljuk, hogy megszabaduljanak a kezükben lévő lapoktól, és ezt úgy tehetik meg, hogy azokat számsorrendben lerakják kártyaoszlopokba, olykor egyik oszlopot átrakva a másikra. Engem eléggé emlékeztet néhány réges-régi pasziánszra, és ezen aligha segít az a néhány speciális lap, ami a dobozban található. (magyar szabály)

Szintúgy nem tekintek semmiféle különösebb várakozással az Augustus elé. Ebben a kétségtelenül szép játékban a játékosoknak célkártyákat kell teljesíteniöük. Ez alapvetően a szerencsén múlik, de időnként - leginkább más célkártyák teljesítése után - a játékosok valamennyire irányíthatják is a játékot. Semmiképp sem stratégiai játék, inkább csak taktikai, még inkább csak filler. A játékidőt 30 percnek ígérik, ez is erre utal; ahhoz viszont túl szép, túl nagy a doboz, s valószínűleg túl drága lesz. (magyar szabály)

Ha már könnyed Amigo-játékról írtam fentebb, ilyen például az Őrült labor. Ez nagyjából a szokásos ütésszerző jaték, több csavarral. Egyrészt, minden játékosnak lesz van egy színe, amiért a játék végén pontokat kap, és egy másik, amiért veszít. Másrészt, az adu minden ütésnél más lesz. És végül, a lapok egyszerre több színhez is tartoznak. A grafika valamennyire kémcsöves meg retortás, de azért ez is csak egy absztrakt filler. (magyar szabály)

A Kííísértetek! is lényegében egy ütésszerző kártyajáték, ellenben nem absztrakt, hanem tematikus - köszönhetően a szerzőnek, Richard Garfieldnek. A játékosok célja, hogy megszabaduljanak a kezükben és a paklijukban lévő kísértetekkártyáktól. Kísértetre csak erősebb kísértet rakható, így a játékosok gyakran arra kényszerülnek, hogy felvegyenek lapokat, majd azokat erősebb kombinációkban (duókban, triókban, kvartettekben) rakják le. Mindezt még a speciális képességekkel bíró kísértetek is megbolondítják. Mindezt kedves grafika egészíti ki. (magyar szabály)

A Varázsfőzet két régi motoros, Alan R. Moon és Aaron Weissblum már jó egy évtizedes játékának, az Amulettnek az áttervezésével született. Minden játékos egy varázslót alakít, aki meg szeretné főzni saját életelixírjét, ehhez viszont össze kell gyűjtenie a megfelelő összetevőket. A játék két fő mechanikája a licitálás, valamint a varázslatok (kártyák) használata. Kezdetben minden játékosnak két varázslata van, azonban ezekhez aukciókon újabbakat szerezhet, a varázslatok pedig egyrészt ősemeleket termelnek, másrészt képességeik révén segíthetik a varázslót és akadályozhatják ellenfeleit. (magyar szabály)

Mainapság nagy divatja van a Kickstarternek, és kétségkívül alkalmas eszkötnek látszik arra, hogy független játéktervezők, kis garázscégek a közösségi előfinanszírozás segítségével megjelentethessék játékaikat. Így láthatott napvilágot az Erődsziget is. A játék egy börtönsziget erődjének felépítéséről szól, a játékosok az építkezést irányító hadmérnökök. A játék szerepkártyák kijátszásával és akcióik végrehajtásával zajlik, azonban egy szerepkártyának több akcióija is lehet - például az építésszel nem csupán építkezni lehet, hanem már lerakott fallapokat kicserélni, valamint kegykártyákat kijátszani. A játékosok arra törekednek, hogy az erőd egy-egy részén övék legyen a többség, illetve hogy lerakott fallapjaik kiadjanak bizonyos mintákat. (magyar szabály)

Szintúgy kickstarteres játék a Karantén. Ez afféle kórházszimulátor: minden játékos egy kórházat igazgat, amely előtt hosszú sorban kígyóznak az ellátásra váró betegek (ismerős, hm?); a játékosok célja a lehető legjobb ellátás nyújtása és a kórházak folyamatob bővítése. Eközben azonban aggresszívan terjeszkedik a szürkeláz bacilusa, ami miatt egész kórházi osztályokat kell karantén alá helyezni. A játékosok folyamatosan látják el a betegeket, hogy az értük a biztosítóktól kapott összegeket befektetve új kórtermekkel, laborokkal, gyógyszertárakkal, ajándékboltokkal és helikopter-leszállóhelyekkel bővíthessék kórházukat, hogy azután még több pácienst láthassanak el. Egy kis lapkalerakás, egy kis akciópont, még egy kis enyhe licitálás is - érdekes mixnek tűnik. (magyar szabály)

Szólj hozzá!

Címkék: játékszabály Nürnberg Primo Karantén Augustus Őrült labor Varázsfőzet Erődsziget


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása